СЬОГОДНІ ОСІНЬ ПАХНЕ ВИНОГРАДОМ, ЗІРВЕШ – ВІДЧУЄШ П’ЯНКИЙ АРОМАТ

Катерина та Олександр ТЕРЕЩЕНКИ

Нинішній рік видався не дуже вдалим для наших виноградарів, весняні холоди затримали ріст лози, а літня спека не дала вчасно достигнути сонячним ягодам… Але попри всі негаразди це аж ніяк не завадило знаному в Глобинському районі виноградарю, мешканцю с. Горби Олександру Миколайовичу Терещенку виростити гарний урожай. І в цьому немає ніякого секрету, єдине, що чоловік всією душею і серцем любить справу, якій присвятив 21 рік свого життя.
Культура вирощування винограду, з одного боку, є досить цікавою, а з іншого – складною наукою, що потребує часу, терпіння, любові та… натруджених рук.
– Я б порівняв виноградарство з вищою математикою, – мовить Олександр Терещенко. – Адже з-поміж усіх плодових культур вирощувати ці ягоди найскладніше. Попри те, що виноград є найменш вибагливим, він вельми чутливий до людського втручання. Потребує сумлінного догляду: регулярні «зелені» операції, пасинкування, нормування грон тощо. І, звісно ж, треба вкласти всю душу в справу та рук прикласти, ось і весь секрет і вся вища математика.
Хороші сорти необхідно обов’язково накривати в холодну пору року, бо вони є досить чутливими до морозів, вимагають особливої уваги. Уже 6 разів довелося проводити обробку. Поділюся секретом, обробка винограду содою, йодом і марганцівкою – відмінний профілактичний засіб. Також ці речовини допомагають впоратися з ранніми ознаками захворювань. Зокрема, сіра гниль – хвороба, яка вражає молоді грона, листя і пагони. Сіра гниль активно розвивається при підвищеній вологості і низьких температурах. Справитися з цим захворюванням допомагає звичайна харчова сода. Вона оздоровлює та очищає листя рослини.
Застосовується цей розчин найчастіше в період дозрівання ягід, коли інші види обробки застосовувати не можна. Прикро, що в цьому сезоні винограду катастрофічно не вистачає вологи, тож дуже багато часу і зусиль іде на полив, – ділиться своїми клопотами виноградар.
На затишному доглянутому обійсті Олександра Миколайовича рівними рядами простяглися шпалери, де дозрівають сонячні ягоди найрізноманітніших сортів, всього 85 кущів.
Олександр Миколайович надає перевагу саме перевіреним часом сортам, зокрема, Преображення, Ювілей Новочеркаська, Ксенія, Єлизавета, Монарх, Слава Україні, Анюта, Смарагд, Княгиня Ольга, Подарунок Ірині, Дашуня, Кубань, Надія АЗОС, Парижанка, Тасон, Аркадія, Кеша, Рубіновий ювілей, Філена, Кардішас, Самбо, Левадійський чорний, Антоній великий, Ландиш, Лорано, Благовіст, Подарунок Україні, Божена, Находка, Лівія, Фавор, Монблан та ін.
Тож роботи у виноградаря вистачає, аби тільки встигав, починаючи з квітня (з періоду розкриття лози – і до накривання) – аж до кінця грудня. Та на допомогу чоловікові завжди приходить його вірна дружина, Катерина Юхимівна.
Тож і доглядають удвох, завжди разом, як і в житті, своє виноградне царство, аби було чим посмакувати дітям та онукам, почастувати знайомих, а то й продати, щоб якусь копійчину до мізерної пенсії додати.
– Виноградарство корисне не лише для душі, але й для здоров’я. Крім цукру, в ягодах сонця міститься багато органічних кислот, які поліпшують апетит і травлення, запобігають утворенню каменів у нирках. Виноград багатий вітамінами групи В, С, а також солями, що насичують організм важливими макроелементами. Лікування виноградом дає добрі результати при шлункових, ниркових, легеневих захворюваннях та порушенні серцево-судинної діяльності. Виноградні кісточки треба розжовувати і ковтати, бо вони містять чимало корисних речовин. Та й взагалі, людина має з’їдати за рік 50 кг цієї ягоди! – на завершення розмови мовить Олександр Миколайович.
Тож смакуйте ним на здоров’я, саме так, як радить Олександр Терещенко. Бо вже осінь на порі і пахне виноградом…
Фото Анатолія КРАВЧЕНКА.

Матеріал підготували:

  • Завідувач відділу літературного редагування, член Національної спілки журналістів України.